Türkiye’nin En Büyük ve En Güçlü Sosyal Öğrenci Yapılanmasıdır

Üniversitemiz İnşaat Fakültesi mezunlarından Harun Korkmazoğlu’nun öncülüğünde bir öğrenci projesi olarak başlayıp, Türkiye’nin en aktif, en çeşitli ve en güçlü kulüpçülük yapılanması haline gelen İTÜ Kulüpler Birliği, 15 Aralık 2016 tarihinde yapılan İTÜ Senatosu toplantısında alınan kararla İTÜ Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde resmen kuruldu.

İTÜ Kulüpler Birliği’nin genel kurulu, kulüpçülüğün her aşamasında deneyimi olan kulüp başkanlarından müteşekkil olup, İTÜ Kulüpler Birliği, kulüp başkanları tarafından seçilmiş Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir.

Üniversite yıllarının vazgeçilmezi olan öğrenci kulüpleri, kulüp üyesi olan öğrencilerin iç dünyasında sahip olduğu farklı yetileri keşfetmelerine yardımcı olacaktır. Öğrencilerin eğitim alanlarıyla ilgili gerekli eforu sarf ederlerken sosyal yönünü geliştirecek faaliyetlerde yer alması, hem kişisel gelişimlerine katkı sağlar hem de kampüste geçirilen günleri daha renkli hale getirerek öğrencilerin üniversitemize aidiyet hissini pekiştirir. Böylelikle öğrenci kulüpleri, öğrencilerin sosyalleşmesine, farklı alanlarda deneyim kazanmasına ve mesleki kariyerlerini geliştirmelerine olanak sağlayarak profesyonel iş yaşamına adım attıklarında gerekli kişisel donanımlara sahip birer birey olarak başarılı olmalarına katkı sağlayacaktır.

Kulüpler Birliği’nin temel amacı da, öğrenci kulüpleri arasındaki iletişimi arttırmak, kulüplerin düzenleyeceği faaliyetlerde iş birliğini sağlamak ve okulumuz öğrencilerini ilgilendiren kültür sanat, spor, kariyer, teknoloji, sosyal sorumluluk alanlarında; festival, şenlik, sempozyum, ulusal ve/veya uluslararası yarışma gibi etkinlikleri organize etmek, böylelikle okulumuz öğrencilerinin İstanbul Teknik Üniversitesi’ne olan aidiyetlerini arttırırken akran mentorluğu metoduyla çalışıp sosyal zekası yüksek mimar ve mühendis adaylarının yetiştirilmesine katkı sağlamaktır. İTÜ Kulüpler Birliği ayrıca, farklı alanlarda faaliyet gösterecek yeni kulüplerin kurulmasını ve öğrencilerin kulüplere katılmasını teşvik ederek, öğrencilerin sosyalliğini ve aktifliğini arttırmayı da hedeflemektedir. Bunun yanında üniversitemiz içerisinde çeşitli bilgi kaynaklarını kullanarak üniversite öğrencisini hızlı ve doğru bir biçimde bilgilendirilmesini kendine ek bir görev olarak kabul etmiştir.

İTÜ Kulüpler Birliği, üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen; İTÜ Lisans Mezuniyet Töreni, İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri, İTÜ Kayıt Günleri, İTÜ Günü, İTÜ Kariyer Zirvesi gibi etkinliklerde, tüm üniversitemiz öğrencileri adına organizasyon komitesinde yer alıp; bu organizasyonların planlanmasından, saha organizasyonuna her aşamasında görev almaktadır. Ayrıca, İTÜ Kulüpler Birliği, tüm kulüplerle birlikte “Back to School Kulüpler Şenliği”, “Bee’z Bee’ze Festivali”, “Kulüpler Arası Futbol Turnuvası”, “Chill&Grill Kış Pikniği”, “Kulüpler Birliği Açıkhava Sinema Günleri” gibi etkinlikleri organize etmektir.

2019 yılı itibariyle, İTÜ Kulüpler Birliği bünyesinde, Kültür-Sanat Fikir ve Düşünce Kulüpleri, Spor Kulüpleri ve Uzmanlık Kulüpleri olarak 3 kategoride toplam 246 öğrenci kulübü faaliyet göstermektedir. Öğrenci kulüplerimiz sayesinde okulumuz, Türkiye ve Dünya çapında ses getiren birçok organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.