Gönüllülük Kulübü
Umut Okulu Projesi Kulübü

     Umut Okulu bir sosyal sorumluluk projesi olup 2010 yılında İTÜ Gönüllülük Kulübü bünyesinde faaliyetlerine başlamıştır. Proje, köy okullarında desteğe ihtiyacı olan öğrencilere desteklerde bulunmaktadır. Bu destekleri; sponsorluk almadan, tamamen gönüllü bilinciyle bizlere yardımcı olan destekçilerimizin katkılarıyla ulaştırıyoruz.Genel olarak çalışmalarımızı iki şekilde gerçekleştirmekteyiz:

     1-Koli Gönderimi:
     İTÜ Kültür Sanat Birliği Binasındaki odamızda çocuklar için bağışlar yardımıyla temin ettiğimiz çeşitli materyallerin gönderimini sağlamaktayız. Bu materyaller gönderileceği okulun ihtiyaçlarına göre: kitap, kırtasiye malzemeleri, çanta, bot, mont, atkı, bere, eldiven ve yeri geldiğinde okulun fiziksel ihtiyaçları olmaktadır. Gönüllüler olarak bir araya gelip kolilerimizi hazırlamakta ve okullara göndermekteyiz. Bu şekilde yılda yaklaşık 150-300 köy okuluna materyal desteğinde bulunuyoruz.

     2- Yolculuk Düzenlemek:
Koli yollayarak maddi anlamda destekte bulunduğumuz çocuklarımıza manevi olarak da destek vermek amacıyla yılda dört veya beş tane yolculuk
düzenlemekteyiz. Hafta sonu olacak şekilde belirli sayıdaki gönüllülerimiz ile birlikte belirlenen okula gitmekteyiz. İki gün boyunca çocuklarımızla çeşitli atölyeler düzenleyip onlar için yanımızda götürdüğümüz materyal desteklerini de ulaştırmış oluyoruz.

     Atölyelerimiz
     Tasarım Atölyesi: Çocuklarımızın el becerilerini geliştirip onlarla hem keyifli
anlar geçiriyor, hem de hayal güçlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Tasarım
atölyemizde çeşitli tasarımlar yapılıyor: maske tasarımı, çerçeve, deniz
hayvanları tasarımı, parmak kukla, kuş yuvası, kaşık kuklalar…

     Bilim Atölyesi: Çocuklarımızın bilimin heyecanlı dünyasını keşfetmelerini istediğimiz bu atölyemizde deneylerimizi onlar için yapıyor, aynı zaman da onları da aktif bir şekilde yapabilecekleri deneylere dahil edip bilimle tanışmalarını sağlıyoruz. Deneylerimizin yanı sıra yanımızda onlar için götürdüğümüz mikroskobumuz da oldukça ilgi çekiyor. 

     Dans Atölyesi: Dans atölyemizde çalınan şarkılarımızla çocuklara küçük ve basit koreografilerle topluca hareket edildiğinde ortaya güzel şeyler çıkartabileceklerini gösteriyoruz.

     Hayal Atölyesi: Hayal atölyemizde çocukları daha önce gitmedikleri yerlere götürmek, kendilerini daha çok ifade edebilecekleri, daha çok hayal kuracakları bir ortam yaratmak istiyoruz ve bu sırada onlardan bazı görevleri yerine getirmelerini istiyoruz. Hayal atölyemizin konseptleri: uzay, orman, maden, deniz altı gibi olabilmektedir.

     Tiyatro Atölyesi: Tiyatro atölyemizde, çoğu çocuğumuzun izleme fırsatı bulamadığı oyunları onlar için sergiliyoruz. Sahneyle tanıştırdığımız çocuklarımız pür dikkat, bazen de bol kahkaha ile bizleri izliyorlar. 

     Doğa Atölyesi: Doğa atölyemizde okullarının bahçeleri için temin ettiğimiz fidanlarımızı çocuklarımızla birlikte dikiyor, çevre bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Onlar da ağaçlarını çok benimsiyor ve hatta isimleri de hep birlikte veriyorlar.

     Eğitim Atölyesi: Eğitim atölyesinde bazen alanında yetkin kişileri de dahil edecek şekilde çocuklarımıza bazı konularda eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler diş sağlığı, trafik, çevre bilinci vb. olabilmektedir. 

     Sihirbazlık Atölyesi: Yolculuğun belki de en heyecanla beklenen atölyesinde sihirbazlarımız ile birlikte çocuklarımızı şaşırtıyor, aynı zamanda hep birlikte çok eğleniyoruz.

     Hatıra Duvarı: Yolculuğumuz esnasında okulumuza anı kalması adına gönüllü arkadaşlarımız ile birlikte okulumuzun bir duvarını hatıra duvarı olacak şekilde boyuyoruz. İkinci günün sonunda çocuklarımız için götürdüğümüz hediyelerimizi teslim ediyoruz.

     Atölyelerimizi her yolculuk sonrasında düzenlediğimiz Yolculuk Değerlendirme Toplantımızda tekrar gözden geçiriyor, çocuklarımız için revizeler ve yenilikler yapıyoruz. Aynı zamanda yıl içerisinde psikolog görüşmeleri de yapıp çocuklarla daha etkili iletişim kurmanın yöntemlerini öğrenmeye çalışıyoruz. Umut Okulu Projesi olarak biz bunları yapıyoruz, elimizden geldiğince çocuklara ulaşmaya çalışıyoruz. Sizden de o küçük yüreklere dokunmamıza destek olmanızı bekliyoruz.

     “”MİNİK YÜREKLERE UMUT OLMAK İÇİN…””