Gönüllülük Kulübü
Engeller Durdurmasın Projesi Kulübü

     Engeller Durdurmasın, faaliyetlerini İTÜ Gönüllülük Kulübüne bağlı yürütmekte olan bir engelleri kaldırma projesidir. “”Engel Değil, Hürüz Biz”” sloganıyla yola çıkan proje faaliyetlerine Kıyı Köşe İTÜ adı altında tekerlekli sandalye dağıtımıyla başlamıştır. Sonrasında İTÜ Gönüllülük Kulübü altında Engeller Durdurmasın Projesi olarak yer alarak profesyonel sivil toplum kuruluşu olma yolunda önemli adımlar atmıştır. Engeller Durdurmasın, yaptığı etkinliklerle sadece farkındalığı arttırmayı değil; aynı zamanda engelli bireylerin topluma kazandırılmasını da amaçlar.

     Bu amaçla gönüllüler İstanbul’daki özel eğitim okulları ve rehabilitasyon merkezlerini ziyaret eder, engelli ve engelsiz bireylerin birlikte zaman geçirme, birbirlerini tanıma ve anlama fırsatı bulduğu atölye çalışmalarına katılır. 2016 yılı itibariyle İstanbul dışındaki faaliyetlerini de arttıran proje, imkanı olmayan merkezlere ulaşmaktadır ve bu yolculuklarda oralardaki engelli çocuklarla çalışmalar yapma fırsatı bulmuş, engellerin sevgiye engel olmadığını bir kez daha göstermiştir. Şimdiye kadar Edirne, Kırklareli, Düzce, Zonguldak, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Bartın, İzmir’e yolculuklar düzenlenmiştir.

     Başta proje gönüllüleri olmak üzere İTÜ öğrencilerinin tüm engel türleri hakkında duyarlılık kazanabilmesi için eğitici paylaşımlar yapar, videolar yayınlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde seminerler düzenler. Bu seminerlere otizmli çocukları olan babaların deneyimlerini paylaştığı “Babalar Otizmi Anlatıyor” ve 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde düzenledikleri “Şans Ver” konferansı örnek verilebilir.
Halk Eğitim Merkezi’nden gelen deneyimli eğitmen ile İTÜ bünyesinde sertifikalı işaret dili eğitimleri düzenler. Bu eğitimler yaklaşık 12 hafta sürer ve temel seviyede işaret dili bilgisi kazandırır.

     Sadece engelli bireylerin değil, engelli hayvanların da haklarının bilincinde olan projemiz, 2018 yılında faaliyete geçirdiği “YürüteçED” projesi ile fiziksel engelli hayvanların yaşam kalitesini arttırmak için yürüteç tasarlar. Elde edilecek yürütecin ekonomik olmasını, bu sayede ürünün herkes tarafından ulaşılabilirliğini arttırmayı hedefler.

     Tüm bu süreçte engelli bireyleri anlamak ve onlarla daha etkili iletişim kurabilmek için gönüllülerimiz yıl boyunca psikologlardan ve deneyimli özel eğitim öğretmenlerinden psikolojik eğitimler alır.

     Proje bünyesindeki tüm faaliyetler ekip çalışmasına dayandığı için gönüllülerin kendi arasında kaynaşmasının önemli olduğunun farkında olup, bu doğrultuda düzenli olarak kahvaltı, tiyatro, konser, film gecesi gibi sosyal-kültürel etkinlikler düzenler.