Aydınlanma 1923 Atatürkçü Düşünce Kulübü

Bu kulüp adını, çoğu kimse tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptıklarının bir bütünü olarak tanımlanan, aslında bir ulusun var olma savaşının içinde, ideolojisi doğrultusunda rejimini de birlikte yarattığı Aydınlanma 1923 Devrimi’nden almaktadır. 1993 yılından bu yana üniversitemizde, üretilende, ideolojide ve hedefte birliktelik yaratmak için faaliyet göstermektedir. 1995-2004 yılları arasında kulüp adına yayın yapan Aydınlanma 1923 Bağımsız Kemalist Düşün Dergisi çıkarılmıştır. Bu dergide yazılarıyla yer alan, tamamı Aydınlanma 1923 topluluğu üyelerinden oluşan genç yazarların amacı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet döneminde yaptığı ve yapmak istediği şeyleri günümüze uyarlamak olmuştur. Bütünde parçalı toplum mühendisliği, teknik devlet, sayısal para, sayısal kimlik, coğrafi bilgilendirme sistemi gibi yeni fikirler ortaya atarak Kemalizm’in, Liberalizm ve Sosyalizm karşısında az gelişmiş ülkelerin kalkınması için bir üçüncü yol olduğunu savunmuştur.

Amacımız; kendini Kemalist olarak tanımlayan gençlerin birlikte yürüyebilmesi, devrimi bütünlemek yolundaki bilimsel, siyasal, sosyal ve ekonomik çabaların, Kemalist utkunun kaynağı Mustafa Kemal Atatürk’e aracısız ulaşıp, yöntemini, düşüncesinden kaynaklanan eylemini, başarısının arkasında yatan nedenleri anlamaya çalışmaktır. Yola çıkış nedenlerimiz ve hedefimiz bir arayışta değil, halkımızın binlerce yıldır karakterine kazınmış, ona baş eğmemeyi öğreten kendi deneyimleriyle ilerlemesinde gizlidir. Bu giz; bizlerin yüreklerinde kökeni, mezhebi, inancı, toplumsal konumu ne olursa olsun bir araya gelen kadromuzun, Kemalizm’in ulus olarak tarif ettiği karakteri sahiplenmesinde saklıdır.

Sorumlu olduğumuzu hissettiğimiz bu gidişte, ülkenin sorunlarına çözüm üretmek, toplumsal muhalefetin, sivil ve özgün toplumun oluşturulması için öne süreceğimiz düşüncelerin bizleri şimdiden her yönden gelecek karşı çıkışlarla yüz yüze getireceğinin bilinciyle, başka ideolojilere sığınmadan Kemalist olmak ve Kemalizm’in hiçbir ideolojinin basamağı olmadığı gibi devrimin öğretmeninin ifadelerine göre, emperyalizmin, köktendinciliğin, kapitalizmin ve komünizmin karşısında yer aldığını bilerek, düşünce üretmek, öğrenmek; örselenmiş, uyutulmuş, adı ve kimliği içimizdeki düşünce uyuşukları tarafından kaybedilmiş Kemalizm’in, 1938’de dondurulan geleneğini bağımsız olarak yeniden yaratmak zorunda olan tüm Kuvayı Milliyecilerin bir araya gelmesi için, Kemalist olmanın onurunu gençliğe hatırlatırken, bu ülkede Atatürkçülük adına yapılmış tüm sahtekarlıklardan ve zulümden kimlerin sorumlu olduğunu açıklamaktan da geri kalmayacak, iyi veya kötü olsun gerçeklerden ve gerçekleri söylemekten vazgeçmeyeceğiz.